Któż z nas choć raz w życiu nie próbował się odchudzać? Któż z nas, mimo iż był na diecie nie zauważył, by waga spadała? Wiele osób zastanawia się, dlaczego nie chudnie mimo tego, że stosuje rygorystyczne diety. Jak się okazuje w praktyce za tym wszystkim stoi zapotrzebowanie kaloryczne, które u każdego człowieka jest inne. Co warto wiedzieć na ten temat? Jak obliczyć sobie zapotrzebowanie kaloryczne? Poniżej kilka cennych wskazówek na ten temat.
Zapotrzebowanie kaloryczne – co to takiego?
Zapotrzebowanie kaloryczne to nic innego, jak określenie konkretnej liczby kalorii dla danego organizmu. Oczywiste jest, że u każdej osoby to zapotrzebowanie jest inne. Zależy to bowiem od wielu czynników, takich jak choćby: styl pracy, aktywność fizyczna, przemiana materii, sposób odżywiania, ogólny tryb życia itp. Inaczej powinien odżywiać się dwudziestoletni mężczyzna, który na co dzień pracuje fizycznie, a inaczej kobieta, która ma siedzący tryb pracy, a wolny czas spędza na czytaniu książek lub oglądaniu seriali.
Dlaczego warto znać swoje zapotrzebowanie kaloryczne?
Osoby, które chcą stracić na wadze powinny wiedzieć, ile muszą przyjmować dziennie kalorii, by organizm mógł powoli tracić zbędne kilogramy. U każdego dietetyka, a nawet na wielu stronach internetowych, każdy za pomocą specjalnych kalkulatorów jest w stanie obliczyć takie swoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. Kalkulator wymaga jedynie podania takich danych jak: wskazanie swojej wagi, wzrostu i wieku oraz określenia, jak często uprawia się jakikolwiek sport (np.: dwa razy w tygodniu lub dziesięć razy w miesiącu). Standardowo, trzydziestoletnia kobieta, która przynajmniej dwa razy w tygodniu uprawia fitness lub jogging powinna spożywać maksymalnie 2500 kalorii dziennie, by schudnąć.
Przy bardzo aktywnym trybie życia kaloryczność posiłków powinna wzrosnąć, przy siedzącym trybie życia – zmaleć. Znając tą liczbę, łatwiej komponować posiłki w ciągu dnia tak, by nie przewyższyć dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Wystarczy tak naprawdę ograniczyć kalorie, które zawarte są w słodkich napojach, fast-foodach, słodyczach, alkoholu itp. Bardzo często okazuje się, że człowiek chudnie, gdy zaczyna zdrowo się odżywiać. W wielu przypadkach wystarczy zrezygnować ze słodkości i przetworzonych produktów. Wbrew pozorom, nie jest trudno jeść tyle kalorii, ile rzeczywiście dany organizm potrzebuje. Jeżeli nie chce się samemu kontrolować kaloryczności każdego posiłku, warto zaufać profesjonalistom, czyli np. firmom cateringowym. Zadbają one o to, by dostarczyć klientowi dania na cały dzień zgodnie z jego zapotrzebowaniem kalorycznym.