Migdały ile dziennie powinno się ich zjeść?

Wielu dietetyków namawia swoich pacjentów do tego, by wprowadzili oni do swojej codziennej diety migdały. Nie każdy jednak wie, jak je jeść, by ich wartości odżywcze miały pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Co więc warto wiedzieć o migdałach? Jak należy je jeść? Kiedy powinno się z nich zrezygnować? Na te oraz na wiele więcej pytań odpowiedzi znajdują się poniżej.

Migdały ile dziennie ich zjeść?

Migdały są bardzo zdrową przekąską. Warto codziennie sięgnąć po garść migdałów, gdyż taka ilość spokojnie dostarczy organizmowi wiele cennych minerałów i witamin. Migdały poleca się szczególnie osobom, które chorują na cukrzycę, mają problemy z krążeniem oraz tym, których kondycja skóry i włosów jest w kiepskiej formie. Po migdały powinni sięgać sportowcy, gdyż są one świetnym źródłem witaminy B, magnezu, fosforu, potasu oraz żelaza. Kobiety w ciąży także powinny jeść migdały, jednak w ograniczonej ilości. Szczególnie w pierwszym trymestrze panie powinny zjadać maksymalnie 5-6 migdałów dziennie. Migdały zaleca się także osobom, które intensywnie pracują umysłowo. Udowodniono bowiem, że regularne ich spożywanie pozytywnie wpływa na pracę umysłu oraz na pamięć.

Jak jeść migdały?

Polacy bardzo często zapominają o regularnym jedzeniu migdałów. Wielu z nich chętnie dodaje je natomiast do rozmaitych deserów, ciast i lodów, jednak w codziennej diecie zdecydowanie cały czas ich brakuje. Trzeba bowiem przyznać, iż migdały doskonale smakują, jako przekąska między posiłkami, jak i dodatek do wielu sałatek, dań obiadowych oraz kolacji. Migdały świetnie sprawdzają się również w rozmaitych zupach. Można je często znaleźć w kuchniach orientalnych, gdyż doskonale uzupełniają smak niektórych potraw.

Jakie migdały wybierać?

Osoby, które chcą kupić dobre jakościowo migdały powinny wybrać się na lokalny targ, w którym to można dostać świeże migdały oraz orzechy praktycznie przez cały rok. Jeżeli nie ma takiej możliwości, to dobrze wybrać migdały paczkowane, jednak muszą pochodzić one od sprawdzonych producentów. Dzięki temu można mieć pewność, że będą one naprawdę smaczne i zdrowe. Taki produkt bezapelacyjnie zawsze trzeba mieć w domu.

Zdecydowanie warto więc wprowadzić do swojej diety migdały, gdyż nie tylko ulepszą one smak wielu dań i deserów, ale także pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie. Pomysłów na ciekawe użycie migdałów jest wiele. Osoby, które dbają o linie mogą spokojnie kilka migdałów dziennie dodać do świeżo przygotowywanych koktajli. Ci, którzy nie liczą kilogramów, chętnie urozmaicają nimi swoje desery.

Redakcja lajfhaki.pl